Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ...


Η Παγκόσμια περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, όπως καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε.,  το 1972 στη συνδιάσκεψη στη Στοκχόλμη.
Για το 2012, το θέμα της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος είναι « Η πράσινη οικονομία, Μήπως σε περιλαμβάνει;»
Παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση που δοκιμάζει τη χώρα μας, η ανάδειξη η αξιοποίηση και η προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί να αποτελέσει ένα τρόπο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας....

Ιδιαίτερα στο τοπικό επίπεδο η περιοχή μας διαθέτει εξαιρετικό περιβάλλον, (Καϊάφας, ποταμός της Νέας, παραλιακή ζώνη Κυπαρισσιακού κόλπου, ορεινοί οικισμοί όπως η Φιγαλεία).
Η στρατηγική για την ανάπτυξη της περιοχής μας και για την δημιουργία εισοδήματος και θέσεων εργασίας, πρέπει να περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:

A. Tην ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, η οποία θα περιλαμβάνει τον χαρακτηρισμό καθώς και τις επιτρεπόμενες χρήσεις, για τον Καϊάφα τα λουτρά και το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, την παραλιακή ζώνη της Ζαχάρως. Η εκπόνηση της μελέτης εκκρεμή εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί με βάση την Ευρωπαϊκή  νομοθεσία προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής.

Β. Την ολοκλήρωση της μελέτης που αφορά τον ποταμό της Νέδας, από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, με απώτερο σκοπό το χαρακτηρισμό ως Προστατευόμενο Τοπίο, Προστατευόμενο φυσικό σχηματισμό, διατηρητέο μνημείο της φύσης ή Καταφύγιο Άγριας Ζωής και στη συνέχεια η επιδίωξη της χρηματοδότησης για την αξιοποίηση του ποταμού  που θα περιλαμβάνει ορειβατικές δραστηριότητες,  πεζοπορία, αλλά και αθλητικές δράσεις. Παράλληλα μπορούν να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις στους όμορους οικισμούς για διανυκτέρευση και εστίαση. Για την Νέδα έχουμε προτείνει την διενέργεια δημοπρασίας, για την λήψη των αδρανών υλικών που έχουν συσσωρευτεί εντός της κοίτης, μετά τις πυρκαγιές του 2007.

Γ. Η   βελτίωση των δρόμων πρόσβασης προς τον ποταμό από την πλευρά της Φιγαλείας και των Περιβολίων, ώστε να διευκολύνεται ο επισκέπτης να προσεγγίσει τους καταρράκτες και την κοίτη του ποταμού.

Δ. Η αποτροπή της ρύπανσης σε Καϊάφα και Νέδα, με τη δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού στη Ζαχάρω, αλλά και στη Φιγαλεία. Επιπρόσθετα η επεξεργασία των απορριμμάτων αποτελεί σημαντική πρόκληση για το νόμο και την ευρύτερη περιοχή.
Οι πρωτοβουλίες μας πρέπει να είναι στοχευόμενες ώστε να επιτύχουμε την οικονομική ανάπτυξη της περιοχή μας, παρά την οικονομική κρίση
  

                                                                                             
Κωνσταντίνος Αγραπιδάς
Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος
Ζαχάρως