Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΑΧΑΡΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


               …Η φύση απεχθάνεται το κενό…                                                                                                 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ                                                           ΖΑΧΑΡΩΣ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ  ΚΑΙ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


  
                                                                       
Ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως , έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες  για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των καυτών ζητημάτων της περιοχής ,σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο όπου τα ζητήματα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη
και θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας στο άμεσο μέλλον.
Στόχος μας η καλύτερη προστασία, αξιοποίηση και ανάπτυξη της περιοχής...
 
Αξιοποίηση του Καϊάφα.
     
Η αξιοποίηση του Καϊάφα, επιβάλλεται να γίνει με βάση των προβλέψεις της Ευρωπαϊκών Οδηγιών, των Ευρωπαϊκών κανονισμών και με βάση την Εθνική νομοθεσία. Το σχέδιο αξιοποίησης είχε παρουσιαστεί δημόσια στις 29 Οκτώβρη του 2011, με πρωτοβουλία του συλλόγου. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, που είναι απαραίτητο να εκδοθεί με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος είναι σε εκκρεμότητα για πάνω από 15 χρόνια, καθορίζει πλήρως το σχέδιο αξιοποίησης του Καϊάφα και της παραλιακής ζώνης. Για την παραλιακή ζώνη προτείνεται η  ήπια αξιοποίησή της. 
Η αξιοποίηση του Καϊάφα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους νέους της περιοχής, ενώ θα δώσει οικονομική ώθηση στην τοπική οικονομία και στα αγροτικά προϊόντα. Συνεπώς, οι χειρισμοί πρέπει να είναι υπεύθυνοι για να μη ναυαγήσει το σημαντικό αυτό έργο πνοής. Τα 8.000.000 ευρώ, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα επιχειρηματικότητα, πρέπει να αξιοποιηθούν και μπορεί στη συνέχεια να πενταπλασιαστούν, με στόχο τη πλήρη αξιοποίηση.

Αποκατάσταση της Λίμνης Καϊάφα.                                                                  

Επιβάλλεται να γίνει άμεση επιστημονική ανάλυση και εκπόνηση μελέτης για την αξιολόγηση της κατάστασης της λίμνης Καϊάφα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος της ρύπανσης, και η αλλοίωση των μοναδικών χαρακτηριστικών ( χλωρίδα, πανίδα) για να ακολουθήσουν στο επόμενο στάδιο για τα μέτρα αποκατάστασης.
Η άμεση αποκατάσταση του οικοσυστήματος του Καϊάφα, είναι επιβεβλημένη καθώς η ευρύτερη περιοχή της λίμνης ρυπαίνεται ανεξέλεγκτα από τα λύματα, τα τελευταία χρόνια με συνέπεια να έχουν αλλοιωθεί τα ιδιαίτερα και μοναδικά στοιχεία (νερά, χλωρίδα και πανίδα) της φύσης. 
Άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων.                                    
 Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και για λόγους δημόσιας υγείας, επιβάλλεται η έγκαιρη και άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Για το σκοπό αυτό στη Φιγαλεία θα μπορούσε να λειτουργήσει σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων

Σ.Χ.Ο.Α.Α.Π. Ζαχάρως. 

Έχουμε ήδη αποστείλει στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας από το Σεπτέμβριο του 2011, τις προτάσεις μας, με τις οποίες ζητήσαμε να μην καταργηθούν οι οικισμοί που προβλέπει το σχέδιο. Επίσης ζητήσαμε να αποσυρθεί λόγω αναρμοδιότητας το νέο σχέδιο για την Ολύμπια οδό. Ωστόσο η γνωμοδότηση της δημοτικής αρχής λόγω άτυχων χειρισμών καθυστερεί εδώ και έξι μήνες.

Ο έλεγχος της ποιότητας  του νερού.                                               

Ο έλεγχος της ποιότητας  του νερού, σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα είναι η πρώτη προτεραιότητα και η βασική ευθύνη της ΔΕΥΑΖ. Ο έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει και τη ποσότητα του χλωρίου, που περιέχεται στο πόσιμο νερό και για αυτό απαιτείται ειδική χημική ανάλυση

Ολυμπία οδός.                                                                                         

Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα, στο ερχόμενο χρονικό διάστημα όπου αναμένεται η αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής της Ολύμπιας οδού.  
 Επιβάλλεται η ολοκλήρωση του έργου μέχρι τη Τσακώνα, το οποίο εντάσσεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Η περιοχή χρειάζεται σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας. Είναι αδιανόητο για το τμήμα Πύργος έως Καλόνερο, να δημιουργηθεί αυτοκινητόδρομος, τύπου Πύργου-  Πάτρας ( ανοικτός, παλαιών προδιαγραφών της δεκαετίας του 1960). Σημειώνεται ότι έχει ήδη εγκριθεί η νέα μελέτη για το τμήμα Τσακώνα – καλό νερό.
 Συνεπώς πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο, διότι ο Ν. Ηλείας δεν σταματά στον Πύργο,για το λόγο αυτό είναι επιβεβλημένη η εκπόνηση νέας μελέτης  αξιολόγησης, στην οποία θα περιλαμβάνεται η παράκαμψη της περιοχής Καϊάφα έως Νέδα, από την ανατολική πλευρά, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας για τους οικοτόπους. Προς αυτή τη κατεύθυνση έχουμε ήδη αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις. Είναι γνωστό ότι έχει εκδοθεί, μετά από άκρως επιτυχημένες πρωτοβουλίες μας απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2009 και εν συνεχεία απόφαση του ΣΤΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος έχει παίξει καθοριστικό ρόλο για την προστασία της ευρύτερης περιοχής του Καϊάφα, αλλά  έχει και καθοριστική συμβολή για την κατάλληλη αξιοποίηση η οποία θα είναι εναρμονισμένη σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. 
Η ανωτέρω παρέμβαση αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ Συλλόγου, όπως προσυπογράφεται παρακάτω:
Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Πρόεδρος
Αντώνης Γκρίτζαλης Αντιπρόεδρος
Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, Γραμματέας
Φώτης Παρασκευάς, Ταμίας
Νίκος Σπηλιώπουλος, μέλος
Ανδρέας Παπανδρέου, μέλος
Δημήτρης Μπαντές, μέλος