Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ-ΣΟΚ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

 ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


  • Του Κωνσταντίνου Αγραπιδά, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου 

Δραματική αναμένεται να είναι η μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, μετά την
την Πράξη 6 της 28.2.2012 του Υπουργικού Συμβουλίου, σε εφαρμογή του ν. 4046/2012, που αποτελεί το δεύτερο μνημόνιο. Σύμφωνα με τις ...
ανωτέρω ρυθμίσεις, μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων όπως προβλέπεται σε κάθε περίπτωση και τη λήξη του χρονικού διαστήματος της παράτασης της ισχύος τους, και εφόσον δεν υπογραφούν νέες κλαδικές συμβάσεις, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς όρους αποκλειστικώς εκείνοι που αφορούν α) το βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει να ισχύει αμέσως κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα. Το ζήτημα που ανακύπτει, μετά τη λήξη της ισχύος της σύμβασης και της προβλεπόμενης παράτασής της, είναι εάν ως βασικός μισθός πάνω στον οποίο προστίθενται τα επιδόματα που διατηρούνται θεωρείται εκείνος της κλαδικής σύμβασης εργασίας. Ερμηνευτικά συνάγεται ότι πρόκειται περί του βασικού της κλαδικής σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με την εγκύκλιο 4601/304/12-3-2012, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην συνέχεια οι όροι εργασίας και η αμοιβή, θα καθοριστούν από την υπογραφή της νέας τροποποιημένης ατομικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία μπορεί να καθορίζει ως βασικό μισθό αυτό της νέας Εθνικής Γενικής συλλογικής σύμβασης Εργασίας, που ανέρχεται στα 586,08 εύρώ, για ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο.
Κατά συνέπεια περνάμε από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που προέβλεπαν ευνοϊκούς όρους αμοιβής και εργασίας, στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, που καθορίζονται πλέον με κοινή συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου ή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το αποτέλεσμα των ρυθμίσεων αυτών θα είναι η μείωση του εισοδήματος σε ποσοστό άνω του 30% εως 40%.Έτσι επιχειρείται, σύμφωνα με την φιλοσοφία της Τρόικας, μέσω της μείωσης των εισοδημάτων, η εσωτερική υποτίμηση κατά 30-40 %, προκείμενου, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και η τιμή των προϊόντων, η αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών. Ωστόσο η διαρκής και δραματική μείωση των εισοδημάτων δημιουργεί περισσότερη ανεργία, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, μείωση των εσόδων και νέες δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις, οδηγώντας την οικονομία σε ανεξέλεγκτη καθοδική τροχιά και σε χειρότερη ύφεση. Η χώρα μας χρειάζεται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και μεγενθυνση αντι μειωσης του ΑΕΠ, ωστόσο για να συμβεί αυτό οι εταίροι και οι επενδυτές αναζητούν το σημείο μηδέν της Ελληνικής οικονομίας, που οριοθετείται τη στιγμή που τα έσοδα θα ισοσκελιστούν με τα έξοδα και θα μηδενιστεί το έλλειμμα. Μακροπρόθεσμα είχε πει ο ΚΕΥΝΣ θα είμαστε όλοι νεκροί. Μέχρι τότε τα προβλήματα της ανεργίας της φτώχειας και της κοινωνικής συνοχής πιθανό να είναι ανυπέρβλητα και το κοινωνικό ρήγμα βαθύ, με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.


      Κωνσταντίνος Αγραπιδάς
Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου